ΑΛΚΑΙΟΥ ΛΕΝΑ


Η Λένα Αλκαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στο ταλέντο της ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου από την οποία παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Στο ξεκίνημά της είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα του τραγουδιού όπως: η Ελένη Βιτάλη, η Πόλυ Πάνου, ο Τάκης Μπίνης, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρίζα Κωχ, αλλά και ο Μανώλης Μητσιάς.

Η πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση πραγματοποιείται το 1993 συμμετέχοντας στον δίσκο: «ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» (Νένας Βενετσάνου - Μπέτυς Κομνηνού) με το τραγούδι: «Το μαύρο φόρεμα». Ένα χρόνο μετά, μια ακόμη συμμετοχή στον δίσκο : «ΟΝΕΙΡΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ» της χαρίζει τα πρώτα της 6 καινούργια τραγούδια σε μουσική Γιάννη Νικολάου και στίχους Γιώργου Κρητικού - Σωτηρίας Μπαβέλου.

Το 1997 γεννιέται ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο: «ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» σε μουσική: Γιώργου Ζήκα και Γ. Νικολάου – στίχους: Γ. Κρητικού / Β.Ανδρικοπούλου). Ο δίσκος αυτός, της χάρισε τη μεγαλύτερη της επιτυχία μέχρι σήμερα, το τραγούδι: «ΙΧΝΟΣ». Αρχές του ’99 έρχεται το δεύτερο album με τον πρωτότυπο τίτλο: «ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΗ» (μουσική: Νίκου Παραστατίδη – στίχους: Γ.Κρητικού). Τέλη του 2000 με παραγωγό τον Μάκη Δελαπόρτα κυκλοφορεί ο δίσκος: «ΣΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ». Ένας δίσκος στον οποίο ερμηνεύει μοναδικά 15 τραγούδια-θησαυρούς των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών, αναλλοίωτα στο χρόνο... Ευχάριστη έκπληξη του album αποτελούν οι ξεχωριστές συμμετοχές τόσο της Ρένας Κουμιώτη όσο και του «μεγάλου» Μίμη Πλέσσα.

Τον Μάρτιο του 2002 στο τέταρτο album με τον τίτλο: «ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΑΠΗ» πραγματοποιείται μια ευτυχής συνύπαρξη πολλών και αξιόλογων δημιουργών, γράφοντας κομμάτια για τη φωνή της Λένας... (Χρήστος Νικολόπουλος – Νότης Μαυρουδής – Κώστας Μακεδόνας – Γεράσιμος Ανδρεάτος – Άγγελος Πυριόχος – Ηλίας Κατσούλης – Φίλιππος Γράψας). Ένα χρόνο μετά στον δίσκο: «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ», η Λένα συνεργάζεται με το συγκρότημα «ΑΜΜΟΣ» και τον Φεβρουάριο του 2006 κυκλοφορεί η τελευταία της προσωπική δουλειά με τίτλο: «ΤΟ ΜΕΤΑ» ερμηνεύοντας 3 καινούργια τραγούδια, καθώς και παλιές κλασσικές επιτυχίες.

Από τις αξιοσημείωτες συμμετοχές της στη δισκογραφία, θα σταθούμε στους δίσκους: «Η ΩΔΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ» (Μιχάλης Τερζής /2000), «ΑΝΩΤΑΤΗ ΖΑΜΠΕΤΙΚΗ» (με ανέκδοτα τραγούδια του Γ. Ζαμπέτα / 2001), «ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗ» (Live/2003), «ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ» (Μίκης Θεοδωράκης /2004), «ΑΨΕΝΤΙ» (Τάκης Σούκας / 2005), «ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» (μουσική Χρ.Γερμενή / Στ. Κορκολή – στίχοι Χάρη Ρώμα /2005).

Σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων, έχει συνεργαστεί τόσο με ανθρώπους της γενιάς της όπως: Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Αναστασία Μουτσάτσου, Στέλιος Διονυσίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λάμπρος Καρελάς, αλλά και με ανθρώπους «μύθους» στο χώρο της Ελληνικής μουσικής όπως ο Μίκης Θεοδωράκης (στην παράσταση: «ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ» στο θέατρο «ΠΑΡΚ», αλλά και στο θέατρο «ΒΕΜΠΟ»), ο Μίμης Πλέσσας (στο «FIX» Θεσσαλονίκης μαζί με τον Στέφανο Κορκολή), ο Πασχάλης (στο «ΤΑΒΟΟ») και τα τελευταία χρόνια στο «ΧΑΡΑΜΑ» με την αυθεντική ΜΑΡΙΩ, αλλά και με τις δύο σπουδαίες κυρίες του λαϊκού τραγουδιού: την Λίτσα Διαμάντη και την Πίτσα Παπαδοπούλου. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης και δύο ιδιαίτερες συνεργασίες στο «ΖΟΟΜ» με την Πέμυ Ζούνη (1998/1999) και με τον Γιώργο Νινιό (2002/2003) σε μια μουσικο-θεατρική παράσταση με τίτλο: «ΑΖΟΥΜΑΡΙΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ». Η σαιζόν 2007-2008 την βρίσκει για ακόμα μία χρονιά στο «ΧΑΡΑΜΑ»... παρέα με τον Δημήτρη Μπάση, σε ένα εκλεπτυσμένο πρόγραμμα αυθεντικής διασκέδασης που σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

2008-2009 μια συνεργασία-έκπληξη στα ''13 ΦΕΓΓΑΡΙΑ'', μαζί με την Κατερίνα Κούκα, σε μια υπέροχη δουλειά που επιμελείται η Ελεάνα Βραχάλη και σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, η Λένα Αλκαίου εμφανίζεται στο ''Regency Casino'' της Θεσσαλονίκης, μαζί με την Κατερίνα Κούκα, για ένα μήνα.

14 Δεκεμβρίου 2009 στο ''Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής'', μαζί με τα Μουσικά Σύνολα δήμου Αθηναίων, δίνει μια επιτυχημένη συναυλία - αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού. Και στις 11 Ιανουαρίου 2010, με τα Μουσικά Σύνολα πάλι, σε αντίστοιχη συναυλία στη Λυρική Σκηνή.

Μέσα από όλη αυτή την αξιοζήλευτη πορεία, η οποία χτίστηκε με πολύ αγώνα, αξιοπρέπεια και σεβασμό, η Λένα νιώθει γεμάτη και παραμένει αυτό που ήταν πάντα... άμεση, προσιτή, ανθρώπινη... Εδώ και αρκετά χρόνια, μας πείθει με την δική της αλήθεια, την φωνή της... Με ήθος, σοβαρότητα και ευαισθησία μας τραγουδάει τον έρωτα, τις χαρές, τις λύπες και πάνω απ’ όλα «επικοινωνεί»...

Άλλωστε, αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι μέσα από τα τραγούδια της να επικοινωνεί και να χαρίζει το πολυτιμότερο συναίσθημα που μας ανυψώνει και μας κάνει καλύτερους... την ΑΓΑΠΗ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου