ΧΑΡΜΑΣ ΤΟΛΗΣ


Ο Απόστολος Χαρμαντάς που γεννήθηκε στο Λεωνίδιο το 1918 και η γυναίκα του Λίτσα ήταν το περίφημο ντουο χάρμα.

Ο Τόλης Χάρμας πριν το περίφημο ντουέτο με τη Λίτσα εμφανίζεται στα μουσικά δρώμενα της εποχής (προπολεμικά) σε καλλιτεχνικό σχήμα επικεφαλής με τον Γιώργο Μουζάκη και παίζει σε ορχήστρες τραγουδώντας τα μεγάλα τραγούδια της εποχής. Όταν σου εμπιστεύεται ο Τσιτσάνης το «κάποια μάνα αναστενάζει» εκείνους τους καιρούς σε πρώτη εκτέλεση η αξία είναι δεδομένη.

Μέχρι το 1947 όπου υπηρετούσε την θητεία του στη Θήβα εργαζόμενος και ως μουσικός. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την φιλόλογο Γαρυφαλιά Ζέρβα. Έτσι δημιουργήθηκε το αχτύπητο δίδυμο που εκτός από τα δικά τους τραγούδια ερμήνευαν και συνθέσεις άλλων δημιουργών σε κέντρα και δισκογραφία. Γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία και ως ερμηνευτές και ως δημιουργοί. Ο δίσκος «Τόλης και Λίτσα Χάρμα» περιέχει μόνο δικά τους τραγούδια.

Από το 1978 που έφυγε από τη ζωή η σύντροφός του συνέχισε μόνος ο Τόλης την καλλιτεχνική του πορεία, παίζοντας και αρκετά χρόνια στην Αμερική. Το Μάιο του 2008 έφυγε από κοντά μας. Μέχρι το τέλος δεν σταμάτησε να χαρίζει το ταλέντο του στους πιστούς του είδους. Θα ακούσουμε το περίφημο ντουέτο στην καταπληκτική «Γκιούλ Τζαμάλ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου