ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ ΤΑΝΙΑ

Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε στη Δράμα με καταγωγή απο τη Θράκη.
Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 8 ετών συμμετείχε στο παιδικό θέατρο Μαίρης Σοϊδου. Την επόμενη χρονιά έπαιξε στο "απόψε αυτοσχεδιάζουμε" του θιάσου Μυράτ-Ζουμπουλάκη. Τελείωσε το σχολείο και σπούδασε αρχαιολογία και θέατρο ενώ ασχολήθηκε παράλληλα και με το χορό.

Στα χρόνια μαθητείας στη δραματική σχολή έλαβε μέρος στο χορό αρχαίου δράματος και έπαιξε σε διάφορες παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε.

Σε ηλικία 21 χρόνων ήρθε στην Αθήνα όπου έπαιξε στο παιδικό έργο "Μορμόλης" της Ξένιας Καλογέροπούλου ενώ το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ "Λύδρα" με το Γιάννη Μαρκόπουλο.Το 1975 δούλεψε στο θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις "Τρεις αδελφές" του Α.Τσέχωφ.

Το 1978 συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια".Την ίδια χρονιά εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" που καταλαμβάνει την 9η θέση και στη συνέχεια τραγουδάει "τα παιδιά του Πειραιά" στο γκαλά απονομής βραβείων Καννών.

Το 1980 αποσπά βραβείο ερμηνείας στο γαλλικό φεστιβάλ "Rose d'or".Την επόμενη χρονιά παίζει την "Πιαφ" στο Αθηναϊκό κηποθέατρο και το 1990 παίρνει μέρος σε επιθεώρηση του Σταμάτη Φασουλή.

Το 1996 δημιουργεί τη μουσικοθεατρική παράσταση "Μαγικό κουτί" που παρουσίασε αρχικά στη Θεσσαλονίκη με τον πιανίστα Τάκη Φαραζή και στη συνέχεια το χειμώνα του 1998 πιο ολοκληρωμένο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Ν.Ζούδιαρη.

Το καλοκαίρι του 1999 παίζει το ρόλο της Θέτιδας στην "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη δίπλα στην Πέμυ Ζούνη και τον Αγγελο Αντωνόπουλο.

Το επόμενο καλοκαίρι συμμετέχει στη μουσική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας τραγούδια του έλληνα συνθέτη μαζί με τον Γιάννη Μπέζο και τον Κώστα Μακεδόνα.

Το χειμώνα του 2001 συνεργάστηκε με τη Δήμητρα Γαλάνη στο μουσικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Ζυγό με τεράστεια επιτυχία που συνεχίστηκε στην καλοκαιρινή περιοδεία τους.Παράλληλα η Τάνια Τσανακλίδου ετοιμαζόταν να εμφανιστεί και πάλι στο θέατρο με το Κ.Θ.Β.Ε. και την παράσταση "Σαμία" του Μενάνδρου που παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη του 2001 στην Αθήνα.

Τον Νοέμβριο του 2001 παρουσιάζει το νέο της δίσκο "το χρώμα της μέρας" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το Χειμώνα του 2002 εμφανίστηκε πάλι στο Ζυγό με τη Δήμητρα Γαλάνη και το καλοκαίρι που ακολούθησε τραγουδούσε μαζί με το Γιάννη Κότσιρα σε συναυλίες, εντός και εκτός Ελλάδας, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπό τους ήχους της Συμφωνικής Προεδρικής Ορχήστρας της Ρωσίας.

Τον επόμενο χρόνο συναντήθηκε ξανά, μετά από είκοσι περίπου χρόνια, στη σκηνή με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Σταυρό του Νότου σ'ένα πρόγραμμα που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και των δύο καλλιτεχνών.

Το 2003 συμμετέχει στην εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά της ΝΕΤ "�όνειρο ήταν"η οποία αρχίζει να προβάλλεται το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Τον Ιανουάριο του 2004 ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μουσικών παραστάσεων "Λύκε-λύκε είσαι εδώ;", ένα σκοτεινό ερωτικό παραμύθι,αποκλειστικά για μεγάλους, που δημιούργησε και ερμήνευσε η ίδια στη μουσική σκηνή του Μετρό.

Στη συνέχεια το παραμύθι του Λύκου παρουσιάστηκε και εκτός Αθήνας (Λάρισσα,Ξάνθη,Κύπρος).

Το Φθινόπωρο του 2004 επιστρέφει στα τηλεοπτικά πλατώ παίζοντας το ρόλο της Κάρμεν στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 "Σαν γλυκό του κουταλιού" που άρχισε να προβάλλεται τον Φεβρουάριο.

Το 2005 έδωσε μερικές παραστάσεις στο Μετρό με τον Μανώλη Καραντίνη και το 2006 την βρίσκει επίσης στο Μετρό για λίγες παραστάσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου