ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο Μανώλης Φάμελλος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως στη Θεσσαλονίκη όπου άρχισε να παίζει μουσική και να γράφει τραγούδια κάπου στα μισά της δεκαετίας του ’80.

Συμμετείχε σε πολλά τοπικά συγκροτήματα έως το 1993 οπότε και κυκλοφόρησε από το νεογέννητο τότε δισκογραφικό τμήμα του Μύλου το πρώτο LP των “Ποδηλατών”, σχήματος που είχε συσταθεί από τον ίδιο και φίλους μουσικούς, φοιτητές τότε του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, “Το Πάρκο των Σκύλων”, “Mαύρη Αγάπη” και πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα που έκαναν ιδιαίτερα γνωστό το συγκρότημα για τον ξεχωριστό ηλεκτρακουστικό του ήχο και το μικτό χαρακτήρα στην ενορχήστρωση που συγκέραζε στοιχεία της Ελληνικής και ευρύτερης Μεσογειακής μουσικής παράδοσης με τον σύγχρονο εναλλακτικό ήχο.

Διατηρώντας τον βασικό πυρήνα των συνεργατών του ο Μανώλης Φάμελλος κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο “Kαθώς Μικραίνει η Μέρα” την Άνοιξη του 1999 και τον αμέσως επόμενο χρόνο το “Η Ευτυχία Είναι Αυτό” , album που κατά γενική ομολογία θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα για το 2000.

Στο διάστημα 2000-01 παράλληλα με την προετοιμασία του προσωπικού του νέου υλικού δραστηριοποιείται εντονότερα στον ευρύτερο χώρο της δισκογραφίας ως συνθέτης, παραγωγός αλλά και ενορχηστρωτής με την ομάδα του έχοντας συνεργαστεί ανάμεσα σε άλλους με τους Γ. Νταλάρα και Ν. Πορτοκάλογλου αλλά και γνωστούς ξένους καλλιτέχνες όπως τους Walkabouts και τον Mark Eitzel.

Το φθινόπωρο του 2001 ο Μανώλης Φάμελλος ξάφνιασε με την παρουσίαση στο Γκάζι των Λυρικών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τ. Λειβαδίτη, καθώς διασκεύασε και απέδωσε σε νέο κλίμα τον κύκλο των τραγουδιών του συνθέτη με τους σταθερούς του συνεργάτες αλλά και ένα μικρό σύνολο εγχόρδων.

Η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του 2002 με την ενορχήστρωση και παρουσίαση σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο του έργου του μουσικοσυνθέτη «Ο Ήλιος και ο Χρόνος», με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Τον Φεβρουάριο του 2003 κυκλοφόρησε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Μια Πολιτεία στο Βυθό», αποτελούμενη από δέκα τραγούδια-ιστορίες αστικής περιπλάνησης, σε δύο από τα οποία συμμετέχουν

ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Δήμητρα Γαλάνη. Η sold out συναυλία για την παρουσίαση του δίσκου εξελίχθηκε σε πραγματική γιορτή, με την συμμετοχή

του Γιάννη Κότσιρα, του Νίκου Ζιώγαλα και φυσικά της Δήμητρας Γαλάνη και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Τον Οκτώβριο του 2003 υποδέχεται σε μια ξεχωριστή μουσική συγκατοίκηση στο Σταυρό του Νότου τη Δήμητρα Γαλάνη και τον πρωτοεμφανιζόμενο τραγουδοποιό Ζακ Στεφάνου, το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του οποίου υπογράφεται στην ενορχήστρωση από τον Μανώλη.

Τον Ιανουάριο του 2004 ολοκληρώνει την παραγωγή στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Στάθη Δρογώση με τίτλο «Ο Χειμώνας Δε Θα ‘Ρθει», στον οποίο συμμετέχει επίσης ως ενορχηστρωτής και συν-στιχουργός.

Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ολοκληρώνει την παραγωγή στον έβδομο προσωπικό δίσκο του Γιάννη Κότσιρα με τίτλο “30 + κάτι” στον οποίο υπογράφει τη μουσική και τους στίχους σε εννέα από τα τραγούδια του δίσκου. Τον Μάιο του 2005 κυκλοφορεί ο διπλός του δίσκος με τίτλο «Ποτέ Όπως Πριν».

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πραγματοποιεί περιοδεία ανά την Ελλάδα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τους Όναρ, την Ευσταθία και τον Θοδωρή Κοντάκο. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, κλείνοντας έναν κύκλο που άνοιξε πριν δεκαπέντε χρόνια στην Θεσσαλονίκη με την ηχογράφηση του πρώτου του δίσκου και των «Ποδηλατών» έως τη συλλογή του «Ποτέ Όπως Πριν», πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, με την συμβολή συναδέλφων του με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής.

Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς κυκλοφορεί το νέο του προσωπικό cd με τίτλο «Η Ψυχή του Πάρτυ» ενώ παράλληλα πραγματοποιεί κύκλο εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Βασίλη Καζούλη.

Το καλοκαίρι του 2007 πραγματοποιεί συναυλίες ανά την Ελλάδα με τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Στάθη Δρογώση, τον Ζακ Στεφάνου και τον Μύρωνα Στρατή. Υπογράφει ως παραγωγός στον πρώτο δίσκο του Μύρωνα Στρατή αλλά και τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος Δραμαμίνη. Κυκλοφορεί κι ένα best off cd ‘’ο δρόμος που ανοίγεται’’ που περιέχει 2 ανέκδοτα τραγούδια.

Ο χειμώνας του 2007-08 τον βρίσκει στο club Του Σταυρού του Νότου μαζί με τον Στάθη Δρογώση και τον Μύρωνα Στρατή.Ταυτόχρονα, το σχήμα πραγματοποιεί και συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου