ΧΑΛΚΙΑΣ ΛΑΚΗΣ

Ο Λάκης Χαλιάς γεννήθηκε στα Γιάννινα και είναι γιός του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά.
Ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ που είναι και η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στηχώρα μας.

Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών.
Στα 16 του εργάζεται σαν επαγγελματίας και στα 18 του ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο.
Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, τζουρά, ούτι.

Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάϊ στη Σωτηρία Μπέλλου, το Στέλιο Καζαντζίδη, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιώργ. Ζαμπέτα και άλλους, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες:

Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Την ίδια εποχή, τα καλοκαίρια παίρνει μέρος με το συγκρότημα της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ σε πανηγύρια, γάμους και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις.

Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά μέχρι το 1971, και μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν για την τηλεόραση της πόλης του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου: «ΖΟΡΜΠΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη.

Το 1971, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ηχογραφεί λαϊκά τραγούδια σε συνεργασία με τους Χρ. Νικολόπουλο, Πυθαγόρα, Λουκ. Κηλαϊδόνη, και τον Γιάν. Μαρκόπουλο, όπου λαμβάνει μέρος στα πιό σημαντικά έργα του συνθέτη όπως: «O ΣΤΡΑΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ» του Γιώρ. Σεφέρη. «ΘΗΤΕΙΑ», «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ», «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ» «ΟΡΟΠΕΔΙΟ».

Το 1977, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο η σημαντικότερη δουλειά του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου «ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», ποίηση Διον. Σολωμού. Στο έργο αυτό, οι ερμηνείες των Νίκου ΞυλούρηΛάκη Χαλκιά καθώς και της Ειρήνης Παπά που παίρνει μέρος στους βασικούς ρόλους θα αφήσουν εποχή.

Toν ΑΥΓΟΥΣΤΟ 81, ο Χαλκιάς με το συγκρότημά του ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία. Στις συναυλίες που δίνει αποθεώνεται απ’ τους Έλληνες Μετανάστες Αποκορύφωση της περιοδείας αυτής στην Αυστραλία είναι στο Σίδνευ, στο θέατρο «ΟΠΕΡΑ ΧΑΟΥΖ».

Τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 1982, στο «ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ» (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ) ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ γιορτάζοντας τα «125 ΧΡΟΝΙΑ» συνεχούς προσφοράς της οικογένειας στην Δημοτική Παραδοσιακή μας μουσική και όχι μόνο.

Το 1984, δέχεται την πρόταση της Ασπασίας Παπαθανασίου να μελοποιήσει αποσπάσματα από την «ΙΛΙΑΔΑ» του ΟΜΗΡΟΥ σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη - Γιάν. Κακριδή, για λογαριασμό της Ελληνικής Ραδ/νίας (Ε.Ρ.Α - 2).

Τον ίδιο χρόνο συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη στο έργο: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Ν. Καζαντζάκη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης και στο «ΗΡΩΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» (Φεστιβάλ Αθηνών).

Το 1992, ο Λ.Χ. ολοκληρώνει το μουσικό έργο, «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), που ο ίδιος το αποκαλεί - έργο ζωής - αφού για να το ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε να δουλέψει γι’αυτό περίπου -8- χρόνια μελετώντας και ερευνώντας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στις 11 Απριλίου 1995, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. το μουσικό έργο «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» παρουσιάζεται ολοκληρωμένο στο «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», όπου και ηχογραφείται ζωντανά.

Αρχές του 1996, ο Λ.Χαλκιάς παρουσιάζει τον νέο του δίσκο με τον γενικό τίτλο: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ».

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000. Ο Λάκης Χαλκιάς σε πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή ερμηνεύει το έργο του συνθέτη με τον τίτλο: "ΚΑΤΑΧΝΙΑ", με πρωτοβουλία και διοργάνωση της συναυλίας από την ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Η παρουσίαση έγινε στο "ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ".

Στις 28 ΜΑΪΟΥ του 2002 έρχεται η μεγάλη δικαίωση για τον Λ. Χαλκιά και βέβαια από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του καριέρας.

Το έργο: "2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ" παρουσιάζεται στο "ΗΡΩΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ".

Στις 5 Ιουνίου του 2003, Το μουσικό έργο: "2500 Χρόνια Ελληνική Μουσική" με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και του Πολιτιστικού Φορέα "ΑΚΡΟΘΕΑΜΑ", παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη (Ελβετία) σε ένα από τα ωραιότερα Θέατρα Όπερας της Ευρώπης, στο " TONHALLE ZURICH " 21, Φεβρουαρίου του 2004, ο Λ. Χαλκιάς με τοσυγκρότημά του καλεσμένος από το Διεθνές Φεστιβάλ του Σεράγεβο (Βοσνία) και την υποστήριξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, παίρνει μέρος στο εν λόγο Φεστιβάλ. Η συναυλία δόθηκε στο " POLICEHALL" του Σεράγεβο.

17, Μαρτίου 2004, ο Χαλκιάς ταξιδεύει για μια ακόμη φορά για την Αυστραλία καλεσμένος από την ελληνική Κοινότητα τον Πολιτιστικό Οργανισμό "ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2004" Της Μελβούρνης, παίρνοντας συγχρόνως μέρος στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ του Σύδνεϊ, και της Αδελαϊδας.

Απρίλιος του 2005 κυκλοφορεί ο νέος διπλός δίσκος ακτίνας του καλλιτέχνη Με τίτλο: " 36 τραγούδια της ΗΠΕΙΡΟΥ με τον ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ". Ο δίσκος αυτός περιέχει παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρη την Ήπειρο. Ιστορικά, άγνωστα και ξεχασμένα που σημάδεψαν γενιές ολόκληρες. Δίσκος αφιερωμένος στην γενέτειρα γη της Ηπείρου, στην μεγάλη οικογένεια των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ και στους απανταχού μερακλήδες Ηπειρώτες μη.

Από το 1977 μέχρι σήμερα ο Λ. Χαλκιάς έχει περιοδεύσει με το συγκρότημά του σε περισσότερες από 40 χώρες όπου στις πιο πολλές από αυτές έχει ταξιδέψει επανειλημμένα πάνω από 2-3 φορές. Μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 1.150 συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου